În data de 15 decembrie 2022 a avut loc Adunarea Generală anuală a Asociației Române pentru Clubul de la Roma. Invitatul special la aceasta reuniune a fost dl. László Borbely, consilier de stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
În prezentarea cu tema Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, dl. Borbely a expus principalele obiective de dezvoltare durabilă (ODD/SDG), definitorii pentru tranziția către o economie sustenabilă. Planul de acțiune aprobat în iunie 2022 stabilește cele 4 direcții prioritare și cele 12 obiective specifice, fiind adresat decidenților implicați în elaborarea politicilor publice pentru implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare durabilă.
Dl. consilier de stat a prezentat progresele realizate în ceea ce privește construcția cadrului instituțional și instrumentele pentru implementarea Strategiei. În cadrul acestora este de remarcat faptul că în Clasificarea ocupațiilor din România a fost introdusă profesia de Expert în dezvoltare durabilă, profesie unicat în Uniunea Europeană. Până în prezent au fost certificate în această ocupație 160 de persoane, iar numărul acestora va ajunge, în 2026, la circa 2000, marea majoritate la nivel local. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență vor fi înființate centre de excelență în fiecare regiune, care împreună cu o platformă de tip one-stop-shop vor sprijini implementarea dezvoltării durabile la nivelul administrației publice locale.
În cadrul întâlnirii a fost adus un omagiu primului român membru al Clubului de la Roma, academicianul Mircea Malița. La fel ca și “ Limitele creșterii” (The Limits to Growth), raportul scris de Mircea Malița intitulat „Învățarea nu are limite” (No limits to learning) se dovedește a fi și astăzi la fel de actual ca atunci când a fost scris, în anul 1979. Dl. Dan Dungaciu, director al Institutului de științe politice și relații internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, a prezentat volumul “Între război și pace”, publicat recent, primul din seria de reeditări a operelor diplomatice și de relații internaționale ale lui Mircea Malița, serie care reprezintă un omagiu adus marelui academician, diplomat și profesor.
În cadrul reuniunii a fost prezentat și un album aniversar dedicat Adunării Generale a Clubului de la Roma și Conferinței internaționale cu titlul “Puterea minții”, desfășurate la București în anul 2012, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la lansarea primului raport al Clubului de la Roma, The Limits to Growth. Evenimentul a reunit peste 150 de participanți din mai mult de 30 de țări: oameni de știință, economiști, oameni de afaceri, foști șefi de stat, funcționari publici. Printre aceștia au participat și doi dintre autorii inițiali ai raportului: Dennis Meadows și Jorgen Randers. În semn de recunoaștere a importanței evenimentului, a calității participării și a dezbaterilor, ARCoR a realizat un album care surprinde atât prin fotografii, cât și prin mesaje și declarații, cele mai importante momente ale reuniunii de la București a Clubului.
Adunarea Generală a hotărât încredințarea unui nou mandat de 4 ani actualului Consiliul Director al ARCoR, care are următoarea componență:
Președinte – Mugur Isărescu
Vicepreședinte – Ionel Haiduc
Vicepreședinte – Florin Pogonaru
Vicepreședinte – Remus Aurel Bența
Vicepreședinte – vacant
Secretar General – Liviu Tudor
Director Executiv – Mugur Tolici
Adunarea Generală a mai hotărât primirea unor noi membri în Asociație și a aprobat proiectele pentru anul 2023.